En Popüler Plastikler: Mühendislik Plastikleri

En Popüler Plastikler: Mühendislik Plastikleri

Petrolün türevlerinden biri olan plastik, bileşimi açısından polimerler arasında yer almaktadır.

Yüzlerce, belki binlerce monomerin bir araya gelerek polimeri oluşturduğunu hepimiz bilmekteyiz. Genelde, plastikler adlandırılırken başına ‘-poli’ eki alırlar. Plastik endüstrisine şöyle bir baktığımızda aslında çok da fazla bir geçmişi olduğunu söyleyemeyiz. Genç bir sektör olmasına rağmen, plastik alanında gelişmeler hızlanarak devam etmektedir. Plastik, bir bakıma en çok bildiğimiz ve kullandığımız tahta, cam ve demire alternatif olarak hayatımıza girmiş olup, ilk olarak selüloz nitrat ve türevleri ile üretilerek ticaretine başlanmıştır.

Plastikler ana hatlarıyla iki grupta incelenmektedir. Bunlar; termoplastik ve termoset plastiklerdir. İlk ısıtma sonunda katılaşan termoset plastikler, başlangıçta sıvı, yarı katı ya da toz halinde bulunabilirler. Daha sonradan ısıtıldıklarında sadece dağılırlar ve eski hallerine geri dönemezler. Termoset plastiklere örnek olarak; alkid, amino, epoksi reçine, fenolikler, polyester ve poliüretan polimerleri verebiliriz. Termoplastik grubundaki plastikler ise kolayca şekil alabilme özelliğinden dolayı kullanışlıdır. Isıtıldığında yumuşarlar, soğutulduğunda ise tekrar katılaşarak eski haline geri dönerler. Bu işlemler sırasında herhangi bir kimyasal değişime uğramadıkları için yapılarında bir değişiklik meydana gelmez.

Mühendislik Plastikleri, termoplastik plastikler grubunda yer almaktadır. İstenildiği gibi şekillendirilebilir ve tekrar eski hallerine dönüştürülebilir. Isıya, darbelere, kimyasallara karşı dirençlidirler. Yüksek sıcaklıklara dayanırlar. Bu saydığımız özelliklerde termoplastikleri mühendislik için tercih edilen plastik grubu haline getirmektedir.

Mühendislik Plastikleri iki grupta incelenebilirler:

Genel Amaçlı Mühendislik Plastikleri
Yüksek Performanslı Mühendislik Plastikleri
Genel Amaçlı Mühendislik Plastikleri

Amorf Olanlar: Polikarbonat (PC), Polifenilenoksit (PPO), Polifenileter (PPE), Termoplastik Poliüretan (TPU), Akrilonitril Bütadien Stiren (ABS), Polimetilmetakrilat (PMMA)
Yarı-kristalin veya kristalin Olanlar : Polioksimetilen (POM), Poliamid (PA), Polietilentereftalat (PET), Polibütilentereftalat (PBT), Ultra Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen (UHMWPE)
Yüksek Performanslı Mühendislik Plastikleri

Polisülfon (PSU), Polietersülfon (PES), Polifenilensülfit (PPS), Poliarilat (PAR), Poliamidimid (PAI), Politerimid (PEI), Polyimid (PI), Sıvı Kristal Polimerler (LCP)
Mühendislik plastiklerinin kullanımı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Araç ve makine yapımından contalara, ev cihazlarına, konveyör kayış dişlilerine, lamba armatürlerine kadar birçok uygulama için rahatlıkla kullanılmaktadır. Mühendislik plastiklerinin seçiminde bazı özelliklere dikkat edilir. Bu özellikler ise;

Yüzey görünümü ve sertliği,
Mekanik özellikleri,
Mukavemet derecesi,
Termal stres özelliği,
Elektriksel özellikleri,
İşlenebilme özelliği,
Sürtünme ve aşınmaya karşı gösterdiği direnç,
UV mukavemetidir.

PAYLAŞ